Urząd Gminy w Budzowie

Powiatowy Konkurs Potraw i Palm Wielkanocnych – Bieńkówka, 08 kwietnia 2017 r.

Kategoria: Imprezy kulturalne Opublikowano: 10-04-2017

Święta Wielkanocne to najważniejsze, najstarsze i najradośniejsze święta chrześcijaństwa. To święta upamiętniające śmierć krzyżową i  Zmartwychwstanie Chrystusa. To szczególny okres dla Kościoła Katolickiego.   Czas  zadumy, refleksji, modlitwy, czynów pokutnych. Niezwykłym wzbogaceniem przeżyć religijnych są zwyczaje i obrzędy świąteczne, które nieodłącznie towarzyszą Wielkanocy. Trwając w kulturze przodków i pamiętając jak ważną rolę  w życiu człowieka odgrywa tradycja,    od   ponad dziesięciu lat    w Bieńkówce organizowany jest „Powiatowy Konkurs Potraw i Palm Wielkanocnych”, którego organizatorami są Biblioteka i Ośrodek Animacji Kultury Gminy Budzów i Starostwo Powiatowe  w Suchej Beskidzkiej. Sięganie do źródeł i korzeni pozwala na uświadamianie tego, co stanowi o niepodważalnych wartościach narodu, jego odrębności i bogactwie kulturowym. Dlatego od początku inicjatorom Konkursu przyświecały  i towarzyszyły słowa Leona Potockiego „Pielęgnujmy dawne przodków obrzędy, to, co weszło w zwyczaj, niech zwyczajem zostanie, a to, cośmy od Ojców zasłyszeli lub sami jeszcze widzieli, przekażmy tym, co po nas przyjdą, pomni,   że gdzie była przeszłość, tam i przyszłość będzie”. Częścią Tradycji Wielkanocnych  jest Palma Wielkanocna i Potrawy Wielkanocne. I w tych dwóch kategoriach odbył się Konkurs. Wszystkie Koła Gospodyń Wiejskich Powiatu Suskiego, biorących w udział w konkursie  zaprezentowały się znakomicie. Zachwycające Palmy Wielkanocne i dwanaście  pięknie przybranych i udekorowanych stołów, zastawionych wyśmienitymi potrawami wielkanocnymi wzbudzały podziw komisji konkursowej i licznie przybyłych na konkurs gości. Ocenienie i wybranie tak pięknych Palm i wybornych Potraw było dla komisji konkursowej  nie lada wyzwaniem. W  kategorii „Potrawy Wielkanocne”  komisja  oceniała  walory smakowe potraw, nawiązanie do tradycji, estetykę podania i dekorację stołu. Dziesiątki potraw i ciast uginały stoły. Wszystko przyciągało wzrok i pachniało przyprawami. Na stołach dominował tradycyjnie chleb i chrzan, żur i  zupa chrzanowa,  jaja faszerowane na wiele sposobów, pieczone mięsa, kaszanki, wszelkiego rodzaju wędliny, zapiekane pasztety, sałatki i wiele innych wybornych potraw. W tym roku po raz pierwszy na stołach pojawiły się białe sery, jajecznica z pokrzywą oraz gotowana kura. Nie brakowało też wielkanocnych bab, własnoręcznie upieczonych baranków wielkanocnych, mazurków, makowców, serników, kołaczy i innych przeróżnych ciast. Bardzo wysoki i wyrównany poziom kulinarnych prezentacji przysporzył jury wiele rozterek wewnętrznych. Pierwsze miejsce w zmaganiach o najlepiej zastawiony Stół Wielkanocny zdobyło Koło Gospodyń Wiejskich z  Juszczyna,  po nim uplasowały się  Panie z KGW w Bieńkówce, a miejsce trzecie wywalczyło KGW z  Tarnawy Górnej. Dwa równorzędne  wyróżnienia przyznano  Kołom Gospodyń Wiejskich z Baczyna, Budzowa, Zembrzyc i Tarnawy  Dolnej.

Druga kategoria Konkursu to „Palmy Wielkanocne”, które w tradycji Kościoła symbolizują mękę, ale i triumf i zmartwychwstanie Jezusa oraz nieśmiertelność duszy ludzkiej, a w tradycji ludowej są symbolem sił witalnych, życia, corocznej odnowy roślin i zapowiedzią ich kwitnienia i owocowania. Palmę przechowuje się z szacunkiem, wkłada za święty obraz, aby strzegła dom od złego i zapewniała Boże Błogosławieństwo. W kategorii Palm komisja konkursowa brała pod uwagę zgodność z tradycją, użycie naturalnych materiałów oraz estetykę wykonania. „Przepisy” nie zmieniły się do dziś. Palma musiała być wykonana z gałązek wierzbowych  z baziami. Powinny znaleźć się w niej przede wszystkim gałązki bukszpanu, cis, barwinek, jodła. Przyozdobiona kolorowymi wstążkami i kwiatami z bibuły. Jej twórcy nie mogą używać żadnych sztucznych, plastikowych i metalowych ozdób. Do konkursu zgłoszono 12  Palm. W ocenie Komisji Palma najpiękniejsza i najbardziej zgodna z tradycją  „przywędrowała” z Kołem Gospodyń Wiejskich z  Palczy. Miejsce drugie zdobyła Palma  z Toporzyska, kolejne miejsce przypadło  KGW z Jachówki.  Wyróżnienie przyznano ex aequo Palmom wykonanym przez Panie ze Stryszawy i Zachełmnej. Konkursowym zmaganiom połączonym z degustacją przygotowanych przez gospodynie przysmaków, towarzyszył spektakl „Gość Oczekiwany” w wykonaniu Grupy Apostolskiej z Bieńkówki    oraz  występ artystyczny  Zespołu Regionalnego gminy Budzów „Budzowskie Kliszczaki”. Spotkanie zakończyło się wspólną degustacją przygotowanych smakołyków. Gratulujemy gospodyniom i dziękujemy za udział konkursie. A my pielęgnujmy, co dobre w naszej kulturze, bo kultywowanie i podtrzymywanie tradycji  dziadków i ojców  jest naszą powinnością.

Więcej zdjęć na www.bioakbudzow.pl