Powiatowy Konkurs Potraw i Palm Wielkanocnych – Bieńkówka, 08 kwietnia 2017 r.
Święta Wielkanocne to najważniejsze, najstarsze i najradośniejsze święta chrześcijaństwa. To święta upamiętniające śmierć krzyżową i Zmartwychwstanie Chrystusa. To szczególny okres dla Kościoła Katolickiego. Czas zadumy, refleksji, modlitwy, czynów pokutnych. Niezwykłym wzbogaceniem przeżyć religijnych są zwyczaje i obrzędy świąteczne, które nieodłącznie towarzyszą Wielkanocy. Trwając w kulturze przodków i pamiętając jak ważną rolę w życiu człowieka odgrywa tradycja, od ponad dziesięciu lat w Bieńkówce organizowany jest „Powiatowy Konkurs Potraw i Palm Wielkanocnych”, którego organizatorami są Biblioteka i Ośrodek Animacji Kultury Gminy Budzów i Starostwo Powiatowe w Suchej Beskidzkiej. Sięganie do źródeł i korzeni pozwala na uświadamianie tego, co stanowi o niepodważalnych wartościach narodu, jego odrębności i bogactwie kulturowym. Dlatego od początku inicjatorom Konkursu przyświecały i towarzyszyły słowa Leona Potockiego „Pielęgnujmy dawne przodków obrzędy, to, co weszło w zwyczaj, niech zwyczajem zostanie, a to, cośmy od Ojców zasłyszeli lub sami jeszcze widzieli, przekażmy tym, co po nas przyjdą, pomni, że gdzie była przeszłość, tam i przyszłość będzie”. Częścią Tradycji Wielkanocnych jest Palma Wielkanocna i Potrawy Wielkanocne. I w tych dwóch kategoriach odbył się Konkurs. Wszystkie Koła Gospodyń Wiejskich Powiatu Suskiego, biorących w udział w konkursie zaprezentowały się znakomicie. Zachwycające Palmy Wielkanocne i dwanaście pięknie przybranych i udekorowanych stołów, zastawionych wyśmienitymi potrawami wielkanocnymi wzbudzały podziw komisji konkursowej i licznie przybyłych na konkurs gości. Ocenienie i wybranie tak pięknych Palm i wybornych Potraw było dla komisji konkursowej nie lada wyzwaniem. W kategorii „Potrawy Wielkanocne” komisja oceniała walory smakowe potraw, nawiązanie do tradycji, estetykę podania i dekorację stołu. Dziesiątki potraw i ciast uginały stoły. Wszystko przyciągało wzrok i pachniało przyprawami. Na stołach dominował tradycyjnie chleb i chrzan, żur i zupa chrzanowa, jaja faszerowane na wiele sposobów, pieczone mięsa, kaszanki, wszelkiego rodzaju wędliny, zapiekane pasztety, sałatki i wiele innych wybornych potraw. W tym roku po raz pierwszy na stołach pojawiły się białe sery, jajecznica z pokrzywą oraz gotowana kura. Nie brakowało też wielkanocnych bab, własnoręcznie upieczonych baranków wielkanocnych, mazurków, makowców, serników, kołaczy i innych przeróżnych ciast. Bardzo wysoki i wyrównany poziom kulinarnych prezentacji przysporzył jury wiele rozterek wewnętrznych. Pierwsze miejsce w zmaganiach o najlepiej zastawiony Stół Wielkanocny zdobyło Koło Gospodyń Wiejskich z Juszczyna, po nim uplasowały się Panie z KGW w Bieńkówce, a miejsce trzecie wywalczyło KGW z Tarnawy Górnej. Dwa równorzędne wyróżnienia przyznano Kołom Gospodyń Wiejskich z Baczyna, Budzowa, Zembrzyc i Tarnawy Dolnej.
Druga kategoria Konkursu to „Palmy Wielkanocne”, które w tradycji Kościoła symbolizują mękę, ale i triumf i zmartwychwstanie Jezusa oraz nieśmiertelność duszy ludzkiej, a w tradycji ludowej są symbolem sił witalnych, życia, corocznej odnowy roślin i zapowiedzią ich kwitnienia i owocowania. Palmę przechowuje się z szacunkiem, wkłada za święty obraz, aby strzegła dom od złego i zapewniała Boże Błogosławieństwo. W kategorii Palm komisja konkursowa brała pod uwagę zgodność z tradycją, użycie naturalnych materiałów oraz estetykę wykonania. „Przepisy” nie zmieniły się do dziś. Palma musiała być wykonana z gałązek wierzbowych z baziami. Powinny znaleźć się w niej przede wszystkim gałązki bukszpanu, cis, barwinek, jodła. Przyozdobiona kolorowymi wstążkami i kwiatami z bibuły. Jej twórcy nie mogą używać żadnych sztucznych, plastikowych i metalowych ozdób. Do konkursu zgłoszono 12 Palm. W ocenie Komisji Palma najpiękniejsza i najbardziej zgodna z tradycją „przywędrowała” z Kołem Gospodyń Wiejskich z Palczy. Miejsce drugie zdobyła Palma z Toporzyska, kolejne miejsce przypadło KGW z Jachówki. Wyróżnienie przyznano ex aequo Palmom wykonanym przez Panie ze Stryszawy i Zachełmnej. Konkursowym zmaganiom połączonym z degustacją przygotowanych przez gospodynie przysmaków, towarzyszył spektakl „Gość Oczekiwany” w wykonaniu Grupy Apostolskiej z Bieńkówki oraz występ artystyczny Zespołu Regionalnego gminy Budzów „Budzowskie Kliszczaki”. Spotkanie zakończyło się wspólną degustacją przygotowanych smakołyków. Gratulujemy gospodyniom i dziękujemy za udział konkursie. A my pielęgnujmy, co dobre w naszej kulturze, bo kultywowanie i podtrzymywanie tradycji dziadków i ojców jest naszą powinnością.
Więcej zdjęć na www.bioakbudzow.pl